seppä

Miltä näytti menneiden aikojen sepän pajassa?

Entisaikojen pajoissa oli pimeääblacksmithscene

Tiedätkö miksi entisaikojen pajoissa oli melko pimeää? Tämä johtui ihan käytännön asioista – kun ympäristö oli pimeä, näki seppä paremmin työstämänsä metallin eri sävyt, joiden avulla hän pystyi ajoittamaan erilaiset työvaiheet. Tämä oli erittäin tärkeää työn onnistumisen kannalta!

Sepän työ vaati fyysisiä voimia ja kuumuuden sietämistä

Pimeyden lisäksi sepän pajassa oli myös kuuma – tulisija hohkasi kuumuutta ja sepän tuli jaksaa tehdä fyysistä työtä kuumuudesta huolimatta. Voidaankin sanoa, että sepällä piti olla sekä fyysistä voimaa että esteettistä silmää, jotta hän sai luotua pajansa pimeydessä erilaisia metalliesineitä.

Oppipojat auttoivat seppää ja oppivat samalla itselleen arvostetun ammatin

Seppä ei kuitenkaan joutunut tekemään kaikkia töitä yksin, vaan hänellä oli apunaan oppipoikia, jotka samalla oppivat itselleen ammatin. Koulutuksensa alkuvaiheessa oppipoikien työtehtävät olivat yksinkertaisia – he huolehtivat esimerkiksi tulisijan sytytyksestä aamuvarhaisella sekä vedenkannosta. Pikkuhiljaa taitojensa karttuessa he alkoivat saada yhä vaativampia ja vaativampia työtehtäviä.

Sepän ammatti oli aikoinaan erittäin arvostettu, valmistihan seppä monia erityisen tarpeellisia esineitä, kuten monia maataloustöissä tarvittavia työkaluja, hevosenkenkiä sekä nauloja. Seppä piti myös huolta erilaisten työkalujen huoltamisesta ja esimerkiksi viljankorjuuaikaan hänellä oli kiireitä, koska hänen piti teroittaa korjuussa tarvittavat työkalut. Hevoset saivat jalkaansa sepän takomat kengät ja talot rakennettiin sepän takomien naulojen avulla. Ei olekaan ihme, että seppä oli aikoinaan arvostettu kyläyhteisönsä jäsen. Tämän vuoksi sepän oppipojaksi pääseminen oli monelle pojalle onnenpotku, vaikka oppipoikien elämä saattoikin olla ajoittain melko rankkaa. Sepän työ oli kuitenkin aikoinaan niin arvostettu että sitä kannatti tavoitella.

Sepän pajassa oli myös melkoisen meluisaa mikä lisäsi työskentelyolosuhteiden haasteellisuutta

Kuumuuden ja pimeyden lisäksi sepän pajassa oli runsaasti melua – takomisesta lähti ääntä minkä lisäksi sepän piti antaa oppipojille käskyjä ja neuvoja huutaen. Nykyisin voidaankin vain kuvitella miten haastavissa olosuhteissa entisajan sepät ovatkaan työskennelleet. Ei ole ollut varmastikaan kovin helppoa sietää yhtaikaa sekä pimeyttä, kuumuutta että meteliä, varsinkin kun tiedetään, että sepät tekivät yleensä kovin pitkää työpäivää. Tätä taustaa vasten heidän kättensä työt tuntuvat vielä entistäkin upeammilta saavutuksilta.