seppä

Sisusta takomotuotteilla

Seppä toimii perinteisessä käsityöammatissa ja valmistaa perinteisin menetelmin erilaisia käyttö- ja taide-esineitä puusta, metallista tai muista työstettävistä materiaaleista.

Mitä seppä tekee?

Perinteisesti seppä valmistaa esineitä takomalla kuumennetusta metallista, kuten raudasta ja teräksestä. Kuumennettuna metalli on helpommin muovattavaa ja sitä voidaan vasaroida, taivuttaa ja leikata erilaisten työkalujen avulla. Seppä voi olla myös erikoistunut tiettyjen esineiden, kuten kellojen, korujen tai aseiden, valmistukseen. Metalleja työstävistä sepistä poiketen puuseppä tekee töitä erilaisten puulaatujen kanssa rakentaen, korjaten ja muokaten erilaisia puuesineitä. Puusepän toimenkuvaan kuuluu myös vanhojen huonekalujen entisöinti.

Yksilölliset takomotuotteet kotiin4885276155_fa35f9f029_b

Jos haluat poiketa sisustuksen hetkellisestä trendeistä ja sisustaa kotisi yksilöllisillä, laadukkailla tuotteilla, voit teettää takomossa mittatilaustyönä kotiisi erilaisia esineitä, kuten oveen nimikyltin, kynttilänjalkoja tai vaikka hiilihangon mökin takan viereen. Jos haluat uniikin yksityiskohdan pihaasi ympäröivään aitaan, voit teettää portin ja talosi numerokyltin takomossa. Sepän pajoilla syntyvät myös pyörätelineet, tuolit, jakkarat sekä naulakot. Jos haluat ikimuistoisen kihla- tai vihkisormuksen, kannattaa kääntyä korusepän puoleen. Jos kaappiesi kätköissä on perintönä saamasi kello, joka ei enää toimi, voit kysyä apua kellosepältä ja saada hänen avullaan arvokkaan kellosi käyttökuntoon.

Puusepän pajalta kustomoidut huonekalut

Puuseppien kädentaitojen tuloksena syntyneet huonekalut ja muut esineet sopivat hyvin lahjaksi. Erityisesti lapsille on saatavilla rajallinen määrä huonekaluja, ja mittatilaustyönä valmistettavat tuotteet ovat käyttäjälleen varmasti oikean kokoisia ja väritykseltään mieleisiä. Jos haluat yllättää oman lapsesi tai vaikka kummilapsesi, hanki hänelle joululahjaksi tilaustyönä valmistettu keinutuoli tai nukkekoti. Jos lapsuudenkotisi ullakolta löytyy vanhoja talonpoikaishuonekaluja, voit herättää ne uudelleen henkiin antamalla puusepän entisöidä ne alkuperäistä muistuttavaan kuntoon.

Mistä seppien töitä voi ostaa?

Monet sepän ammatissa toimivat työskentelevät yrittäjinä tai pienyrityksissä toisten alaisuudessa. Seppien töihin pääset tutustumaan tyypillisesti erilaisissa käsityömyymälöissä, markkinoilla ja taidegallerioissa. Arkkitehtuurissa seppien kädenjälki näkyy tietyillä aikakausilla paremmin kuin toisilla, esimerkiksi jugendtyyliä edustavissa rakennuksissa on seppien valmistamia yksityiskohtia. Jos olet kiinnostunut tästä perinteikkäästä ammatista ja sen tuotoksista, etsi asuinpaikkaasi lähellä oleva takomo ja tiedustele, mistä heidän tuotteitaan voi hankkia.