seppä

Taideseppä takoo taidetta

Oletko aina ollut kiinnostunut käsitöistä, mutta neulominen ja ompeleminen eivät kuitenkaan ole koskaan olleet sinun juttujasi? Onko maalaaminen tuntunut sinusta tylsältä, vaikka luovuutta olisi vaikka toisille jakaa? Kasinot ja muut netin viihdesivustot tarjoavat ajanvietettä, mutta niissä et pääse toteuttamaan luovuuttasi riittävästi. Ehkä siis taidesepän työ on sinun tulevaisuutesi elinkeino! Tässä artikkelisssa kerromme taidesepän työnkuvasta ja koulutuksesta.

Mitä taideseppä tekee?blacksmith-1637803_960_720

Taideseppä on luova käsityöalan ammattilainen, joka loihtii sepän työnmenetelmiä käyttäen metallista tai puusta taide-esineitä, kuten koruja ja veistoksia. Töissä käytetyt materiaalit voivat olla uusia tai kierrätettyjä. Kierrätysmateriaaleista, esimerkiksi vanhoista kolikoista, valmistetaan erityisesti koruja. Taideseppien työn tuloksia voi ihailla näyttelyissä ympäri maailmaa, ja sepän ammatti on monelle tuttu jo Suomen kansalliseepoksena pidetyn Kalevalan sankarin, Seppä Ilmarisen, taontatarinoista.

Nimensä mukaisesti taideseppä on seppä ja hyödyntää työssään perinteisiä sepäntyön menetelmiä. Metallia työstettäessä keskeisessä roolissa on kuumennetun metallin muokkaaminen takomalla. Vaikka tekninen kehitys onkin vaikuttanut myös seppien käyttämiin työvälineisiin, ovat työskentelyn perusperiaatteet ja perustyökalut pysyneet ennallaan jo satojen vuosien ajan. Ammattiseppä käyttää työssään esimerkiksi ahjoja, alasimia, kuumennusuuneja ja erilaisia puristimia. Metallien parissa työskentelevän sepän on tärkeää osata hallita metallitöiden tekeminen hyvin laaja-alaisesti.

Taidesepän koulutus

Olet varmasti kuullut joskus vanhan sanonnan, jonka mukaan kukaan ei ole seppä syntyessään. Jo tämä tunnettu lausahdus tuo hyvin esiin sen asian, että sepän taidot eivät ole synnynnäisiä vaan karttuvat koulutuksen ja harjoittelun myötä. Vaikka et sepän urallasi pyrkisikään kansallissankari Ilmarisen kaltaisiin urotekoihin, on tärkeää tiedostaa harjoittelun määrä ammattitaidon karttumisessa.

Sepän ammattiin ei ole yhtä ainoaa urapolkuvaihtoehtoa, vaan työhön voi päätyä monia erilaisia polkuja pitkin. Esimerkiksi artesaanin tutkinto tarjoaa hyvät mahdollisuudet ammatin harjoittamisen ja alalla etenemiseen. Eri tahojen, kuten kansalaisopistojen, järjestämät kurssit ovat myös loistavia paikkoja taontataitojen harjoitteluun ja työn kokeilemiseen käytännössä. Kun taontatöistä on kertynyt riittävästi kokemusta, voi henkilö suorittaa oetushallituksen valvonnan alaisen sepän ammattitutkinnon tai edistyneempää ammattitaitoa osoittavan erikoisammattitutkinnon. Ensin mainitun tutkinnon suorittaminen antaa oikeuden käyttää seppäkisallin tutkintonimikettä. Jälkimmäisen tutkinnon suorittanut on oikeutettu käyttämään arvostettua seppämestarin ammattinimikettä. Ehkä tehokkain tapa päästä uralla alkuun on hakeutua kokeneen sepän ohjaukseen ja imeä häneltä mahdollisimman tietoa ja taitoa tästä perinteikkäästä ammatista.