seppä

Taonta taitona

Taonta eli takominen tarkoittaa metallin muokkaamista esineiksi esimerkiksi vasaroimalla sitä. Vaikka useimmiten taonta mielletään metallin kuumentamiseksi tulella, tehdään taontaa monenlaisissa lämpötiloissa. Kuumataonnassa metalli on hehkuvaa ja pehmeää, jolloin sitä voi muokata helposti. Kylmätaonta ei tarkoita varsinaisesti kylmää lämpötilaa, sillä se tapahtuu huoneenlämmössä. Lämmintaonta on jotakin kahden edellisen väliltä. Taottavien kappaleiden koko voi vaihdella pikkuisista metallikoruista tonnien painoisiin patsaisiin.

Historiaa

Taonta on eräs vanhimmista tunnetuista käsityömenetelmistä. Taonnan ammattilaista kutsutaan sepäksi. Perinteisesti sepät ovat käyttäneet työkaluina pajavasaraa ja alasinta (alasin on paikoilleen kiinnitetty taonta-alusta). Metallin kuumentamiseen on käytetty hiilellä lämmitettävää ahjoa. Keskiajalla sepät alkoivat hyödyntää vesivoimaa, ja nykyisin hiiliahjon voi korvata sähkö- tai kaasukäyttöinen ahjo.

Käyttötarkoituksiablacksmith-697021_960_720

Kun historiassa taottiin lähinnä työkaluja ja sotavälineitä, nykyajan sepänpajat saattavat valmistaa esimerkiksi valaisimia, kynttelikköjä, peilejä, viinipullontelineitä, ovenkahvoja ja -kolkuttimia, takkavälineitä, portteja, puutarharakenteita ja koruja. Monessa pajassa saa käydä turistina ihailemassa sepän työtä ja samalla ostamassa yllä mainittuja tuotteita. Mittatilaustuotteet koteihin sekä taontakurssien pitäminen ovat monen nykysepän leipätyö.

Koulutus

Suomessa on erilaisia tapoja kouluttautua sepäksi. Tässä niistä muutamia:

  • Itsenäisesti opiskelemalla esimerkiksi taidon siirtyessä perheessä sukupolvelta toiselle
  • Kursseja järjestävissä sepänpajoissa tai kansalaisopiston kurssilla
  • Artesaanin opinnot sepäntyöhön suuntautuneessa käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa (artesaaniksi opiskelu kestää yleensä noin kolme vuotta)
  • Joissain käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksissa järjestetään ajoittain taontakokemusta omaaville seppäkisällin ammattitutkintoon valmistavia kursseja

Seppä voi työllistyä teollisuuteen, jossa taontavälineet ovat yleensä koneellisia ja niillä valmistetaan suuria tuotteita esim. kuljetusteollisuudelle tai muihin kaupallisiin tarkoituksiin. Suurin osa sepistä työllistää itsensä yksityisyrittäjänä, joten hyvän liikeidean kehittämistaidot ovat tarpeen. Käsityöläisammattien arvostus on Suomessa viime vuosina kohonnut, ja monessa vanhassa kaupungissa onkin perustettu varsinkin kesäkaudeksi esim. käsityöläiskyliä, jollaisiin sepänpajakin hyvin sopii.

Ammatissa joutuu käyttämään fyysistä voimaa ja joskus työskentelemään kuumissa ja meluisissa olosuhteissa, joten fyysinen kestävyys ja kunto ovat tarpeen. Toki artesaanin koulutuksen saanut henkilö on usein lahjakas myös muissa käsityön muodoissa, joten taonnan lisäksi voi tehdä kevyempiäkin töitä ja yhdistellä erilaisia tuotteita sekä hoitaa niiden markkinointia.